Vantjelesna oplodnja

Korak po korak do potomstva

Kada je vrijeme za razgovor o proceduri VTO?

Pravi trenutak za prvi razgovor s ljekarom je onaj u kome osjetite da niste ostvarili željenu trudnoću u periodu u kome ste je planirali. To nikako ne znači da se suočavate sa problemom steriliteta, ali ukoliko postoji problem važno ga je na vrijeme uočiti i otkloniti.

Učestalost uzroka bračnog sterilita kod muškaraca i žena u približno jednakom procentu:

Prvi nalazi

Ukoliko utvrdimo da je vantjelesna oplodnja jedini način liječenja steriliteta i ostvarenja trudnoće, potrebno je uraditi sljedeće nalaze: spermiogram, ispitivanje hormonskog statusa, folikulometriju, mikrobiološka i virusološka ispitivanja, biopsiju i histološku analiza endometrija.

Kopije svih dotadašnjih relevantnih ginekoloških/androloških nalaza.

Stimulacija

Procedura kojom se stimulišu jajnici da proizvedu što više jajnih ćelija, umjesto samo jedne kao što je to slučaj tokom prirodnog ciklusa. Više jajnih ćelija, pružaju mogućnost izbora najkvalitetnijih embriona za embriotransfer.

Aspiracija

Aspiracija jajnih ćelija obavlja se u opštoj anesteziji i pod kontrolom ultrazvuka. Odmah po završetku intervencije biolog pod mikroskopom utvrđuje kvalitet jajnih ćelija.

Laboratorijska faza

Nastanak embriona

Iz ejakulata izdvajaju se najbolji spermatozoidi koji će ući u proces oplodnje.

Klasični VTO postupak

Tokom klasičnog postupka VTO poboljšavaju se uslovi za „susret“ jajne ćelije i većeg broja kvalitetnih spermatozoida. Nakon, približno 18 sati utvrđuje se da li je došlo do fertilizacije, a 24 časa poslije provjerava se da li je došlo do adekvatne diobe.

ICSI – intracitoplazmatska injekcija

Ovo je postupak u kome stručnjak- biolog posebnim instrumentima ubrizgava spermatozoid u jajnu ćeliju. I nakon ovog postupka fertilizacija se utvrđuje od 14 do 18 sati, odnosno dioba 24 sata poslije.

Embriotransfer

Kultivacija embriona se odvija od 2 do 5 dana u strogo kontrolisanim uslovima inkubatora. U klinici Medico-S dostupna je posebna Time lapse metoda, kojom se neprestano prati razvoj embriona, i bira najbolji za proceduru embriotranfera.

Prenos embriona u matericu je postupak koji se obavlja drugi, treći ili peti dan od oplodnje jajne ćelije, u zavisnosti od broja i kvaliteta embriona.

Dvije nedelje mirovanja » beta - hCG » Za srecu od svega vecu!