Vantjelesna oplodnja (VTO) ili In Vitro Fertilizacija (IVF) je postupak medicinski potpomognute oplodnje prilikom kojeg se jajne ćelije i spermatozoidi spajaju u laboratorijskim uslovima i vraćaju u matericu s ciljem ostvarenja trudnoće.

Ovaj postupak primjenjuje se tek kada ne postoji nijedan drugi način liječenja steriliteta.

Korak po korak

Prve informacije

Osnovne informacije o liječenju neplodnosti možete pronaći na našoj web stranici. Pravi trenutak za prvi razgovor s ljekarom je svaki trenutak u kojem osjetite da niste ostvarili trudnoću u periodu u kojem ste je željeli i planirali. To nikako ne znači da se suočavate sa problemom neplodnosti. Ipak, savjetujemo vam da se obratite stručnjaku i da, za početak, porazgovarate i informišete se o svim detaljima koji vas zanimaju.

Konsultacije i razgovor

Pripremite svu dostupnu ginekološku dokumentaciju i ponesite je sa sobom na dogovorene konsultacije. Naš ljekar će se upoznati sa vama i vašim dosadašnjim iskustvom u pokušaju ostvarenja trudnoće, pregledati vašu dokumentaciju, te razgovarati o mogućim uzrocima neplodnosti.

Ljekar će po potrebi, poslije razgovora, predložiti dodatne analize kako bismo precizno utvrdili dijagnozu mogućeg steriliteta i na osnovu toga vam predložili odgovarajuće liječenje.

Prvi nalazi

Ukoliko utvrdimo da je vantjelesna oplodnja jedini način liječenja steriliteta i ostvarenja trudnoće, potrebno je uraditi relevantne nalaze.

Najprije, hormonski status – FSH, LH, E2, PRL i TSH, a zavisno od indikacije i druge hormone.

Potom, ukupni testosteron, DHEA-s, SHBG, progesteron 17-OHP, kortizol, antimillerov hormon, inhibin A i B.

Briseve: vaginalni i cervikalni bris, klamidiju, mikoplazma i ureaplazma bris, markere zaraznih bolesti – HBV, HCV, HIV, VDRL, a zatim krvnu grupu, Rh faktor i spermiogram.

Neophodno je, takođe, napraviti kopije svih dosadašnjih relevantnih ginekoloških/androloških nalaza.

Stimulacija ovulacije

Ljekar će nakon uvida u neophodnu medicinsku dokumentaciju odrediti optimalnu terapiju za stimulaciju jajnika s ciljem dobijanja što većeg broja zrelih jajnih ćelija. Priprema za ovaj postupak obično traje mjesec do dva, kada se koriste kontraceptivi s ciljem stabilizacije hormonskog statusa. Stimulacija počinje davanjem injekcija svaki dan u isto vrijeme. Injekcije možete primati kod nas, u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi ili će vas naše osoblje obučiti kako da ih sami sebi dajete.

Prvi ultrazvučni pregled rasta folikula se najčešće radi 5. ili 6. dan ciklusa, a ponavlja se po potrebi svaki ili svaki drugi dan. Ukoliko se utvrdi da postoji odgovarajući broj zrelih folikula, pacijentkinja će primiti posebnu injekciju humanog horionskog gonadotropina (hCG), koja omogućava završno dozrijevanje jajnih ćelija. Ova tzv. „stop injekcija“ daje se 34-36 sati prije planirane aspiracije. Veoma je važno da se ova injekcija primi u vrijeme koje vam je ljekar odredio.

Uzimanje spermatozoida

Neophodno je da vaš partner, u vrijeme punkcije ili neposredno prije intervencije, da svoje sjeme. Preporučuje se uzdržavanje od seksualnih odnosa u periodu od 3 do 7 dana prije davanja sjemena, odnosno prije same aspiracije. Sjeme partnera se u pojedinim slučajevima zamrzava prije postupka i taj ejakulat se koristi u daljoj proceduri.

Ukoliko u ejakulatu nema spermatozoida, sjeme se dobija punkcijom ili biopsijom testisa.

Punkcija folikula i aspiracija jajnih ćelija

Punkcija folikula se najčešće obavlja u kompletnoj anesteziji, mada je u pojedinim slučajevima i na zahtjev pacijentkinje ovu intervenciju moguće obaviti i u lokalnoj anesteziji.

Veoma je važno da pacijenti ne konzumiraju hranu i tečnost 4 do 6 sati prije intervencije da bi izbjegli moguće nuspojave anestezije, kao što su mučnina i povraćanje.

Veče prije intervencije se preporučuje uobičajena večera.

Laboratorijska faza VTO

Tečnost iz folikula se predaje embriolozima u laboratoriju, gdje oni u strogo kontrolisanim uslovima izdvajaju jajne ćelije i posebnim metodama ih pripremaju za oplodnju. U međuvremenu se iz ejakulata izdvajaju najbolji spermatozoidi koji će ući u proces oplodnje.

Vantjelesna oplodnja se radi na dva načina:

  • Klasični VTO postupak (u kom spermatozoid nakon kontakta s jajnom ćelijom sam ulazi u nju);
  • ICSI – intracitoplazmatska injekcija (spermatozoid se posebnim instrumentom – tzv. mikromanipulatorima ubrizgava u jajnu ćeliju).

Embriotransfer

Kultivacija embriona se odvija od 2 do 5 dana u posebnim medijima, u strogo kontrolisanim uslovima inkubatora. U klinici Medico-S dostupna je posebna Time lapse metoda, tako da smo u prilici da neprestano (24h) pratimo razvoj embriona, i naposljetku izaberemo najbolji za embriotransfer.

Prenos embriona u matericu je postupak koji se obavlja drugi, treći ili peti dan od oplodnje jajne ćelije, u zavisnosti od broja i kvaliteta embriona.

Broj embriona

Odluku o broju embriona koji će se prenijeti u matericu donose pacijentkinja i partner u konsultaciji s ljekarom, u slučaju kada postoji veći broj oplođenih jajnih ćelija. Embrioni koji se ne vraćaju, a dobrog su kvaliteta, mogu se zamrznuti. U slučaju da ne dođe do trudnoće ili ako želite drugu trudnoću nakon poroda, ne morate prolaziti ponovo kroz cijelu proceduru – dovoljno je da se obavi embriotransfer s odmrznutim embrionima. Odluku o zamrzavanju embriona donose oba partnera i potpisuju saglasnost za zamrzavanje i čuvanje u našoj ustanovi.

Bezbolno

Postupak embriotransfera je kratkotrajan i bezbolan, a poslije prenosa embriona, preporučuje se sat do dva mirovanja. Embriotransfer se najčešće radi pod kontrolom ultrazvuka, pa je potrebno da vam je bešika dovoljno puna. Nakon embriotransfera preporučuje se mirovanje i odmaranje, petnaestak dana. Potrebno je izbjegavati teške poslove, fizički napor, stresne situacije i kontakt s oboljelim osobama u narednih 15 dana.

Takođe, preporučuje se redovno korištenje terapije koja vam je propisana nakon embriotransfera.

Utvrđivanje trudnoće

Prva provjera trudnoće radi se nakon 15 dana biohemijskim testom za utvrđivanje rane trudnoće (beta-hCG).

Trudnoća se potvrđuje ultrazvučnim pregledom mjesec dana nakon embriotransfera, kada se konstatuje broj i vitalnost usađenih embriona.

Trudnoća nastala vantjelesnom oplodnjom potpuno je ista kao trudnoća nastala na prirodan način.

Za sreću, od svega veću!