Uzroci muškog steriliteta

Kao i kod žena, postoji mnogo uzroka muškog steriliteta, ali i ovdje važi pravilo koje se odnosi na starosnu dob i životne navike. Takođe, često su u pitanju proširene vene na testisu, nespušteni testisi, hormonski poremećaji, infekcije, genetski i imunološki razlozi, potom hemoterapija i naposlijetku  alkohol, cigarete, stres, štetne hemikalije, kao  i nedostatak pojedinih vitamina.

Uzroci ženskog steriliteta

Ženski faktori steriliteta najčešće se ogledaju u vidu smanjene ili nepredvidive ovulacije, začepljenja jajovoda, deformiteta materice, endometrioze ili imunoloških problema. Kao razlog se često navodi i sindrom policističnih jajnika – hormonalni poremećaj usljed kojeg se proizvodi previše muških hormona, što je prepreka ovulaciji.

Drugi hormonalni poremećaji mogu biti izazvani povišenim prolaktinom, tumorima, stresom i dijabetesom.

Česte upale i infekcije

Začepljenje jajovoda može biti uzrokovano čestim upalama i infekcijama, zbog čega je jako važna rana dijagnostika i liječenje.

Iako nije potvrđen nijedan psihološki indikator koji direktno utiče na neplodnost, psihička stabilnost i uravnoteženost u velikoj mjeri olakšavaju proces, pospješuju liječenje neplodnosti i ostvarenje krajnjeg cilja – rođenje djeteta.