Kontracepcija

Pod kontracepcijom se podrazumijeva primjena sredstava i  metoda kojima se spriječava nastanak  trudnoće. Planiranje  porodice podrazumjeva primjenu različitih metoda kako bi se kontrolisala veličine porodice I smanjio broj nežljenih trudnoća.Danas se smatra da oko 60% parova u reproduktivnom dobu  širom svijeta koristi različite vrste kontracepcije u cilju planiranja  porodice. Kontracepcijske metode nisu posebnost današnjice – postoje koliko i sam ljudski rod.

Specijalista ginekologije je jedina prava osoba s kojom trebate razgovarati o načinima kontracepcije, jer je to jedini stručni savjet koji možete dobiti, a koji je od izuzetne važnosti za zdravlje.

Izbor kontracepcije zavisi od mnogo faktora, a odluka se donosi na osnovu zdravstvenog stanja žene, starosne dobi, ali i želja pacijentice.

 

Postoje različite vrste kontraceptivnih metoda :

-nepouzdane kontraceptivne metode ( plodni I neplodni dani,prekinuti odnos,postkoitalno ispiranje,prolongiranje dojenja )

-barijerne metode kontracepcije ( muski kondom,ženski kondom,vaginalne dijafragme,cervikalne kape,spermatocidni preparati)

– intrauterine kontraceptivni ulošci (IUU ) različite vrste :od plastike,od plastike sa bakrom,od plastike sa progesteronom

-kontracepcija  steroidnim hormonima ( antibebi  pilule)- estrogeno-progesteronske tablete, monofazne tablete,multifazne tablete,progesteronske tablete,progesteronske depo intramuskularne injekcije, progesteron depo u kapsulama koji se apliciraju subkutano(pod kozu  )postkoitalna kontracepcija  -morning –after pill

-sterilizacija (tubarna sterilizacija,vazektomija )

-indukovani abortus

Hormonske kontraceptivne pilule ili antibebi pilule  su trenutno najrasprostranjeniji oblik kontracepcije, a s obzirom da na tržištu ima mnogo proizvođača, nikako ih ne treba uzimati bez prethodnih konsultacija, ali i potrebnih analiza.Žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju moraju obavezno svakih 6 mjeseci dolaziti na ginekološke preglede(anamneza, ginekološki pregled,mjerenje krvnog pritiska,palpacija jetre, pregled dojki I eventualno laboratorijske pretrage ) a na svakih 12 mjeseci obavezni su skrining pregledi na malignitet  PAP-a nalaz.

Postkoitalna ili hitna kontracepcija („emergency contraception“), kontracepcija za dan poslije obuhvata metode kontracepcije koje se koriste nakon nezaštićenog polnog odnosa, kako bi se izbjegla neželjena trudnoća, a najčešći razlozi su i nezgode (pucanje kondoma), greške kod prekinutog snošaja i zaboravljanje kontraceptivnih pilula duže od 3 dana.

Danas je dostupno moštvo kontraceptivnih sredstava, kojima se spriječava neželjena trudnoća i polne bolesti, a uz pravovremen i iskren razgovor s ginekologom – zdravlje neće biti ugroženo.