Ginekološki klinički pregled

Ginekološki klinički pregled se sastoji od ginekološke anamneze( uzimanja podataka), opšte anamneze, opšteg pregleda i ginekološkog pregleda.

Ginekološka anamneza

Uzimanje podataka o glavnim trenutnim tegobama ( lokacija,pocetak tegoba,bolovi,krvarenje,pojacana vaginalna sekrecija,da li su stalne ili povremene i sl.)

Anamneza ili podaci o  menstruacijama ; sa koliko godina su počele,da li su ciklusi uredni ili ne, koliko dana traje ciklus i koliko dana traje menstruacija,da li ima bolova ,koliko su obilne,postoji li  krvarenej između menstruacija ili bolovi i drugi podaci od značaja.

Ginekološko – opstretička anamneza ; koliko  je bilo trudnoća,da li je bilo koplikacija u trudnoćama, ako jeste koje ,da li je bilo komplikacija u porođajima.Da li je bilo ginekoloških oboljenja i operacija, posljednje kontrole i nalazi.

Opšta anamneza

Lična anamneza ; koje su bolesti prebolovane, ima li hroničnih bolesti,da li je bilo operacija ,sta i kada.

Ima li problema sa tjelesnom težinom,apetitom, mokrenjem,temperature,probava ,poremećaji sna, glavobolje,uzimanje lijekova i zašto,alergije na lijekove,navike pušenje,alkohol,droge.

Porodična anamneza :postoje li bolesti u porodici koje se ponavljaju,da li je neko bolovao od karcinima dojke.

Opšti pregled ; svaki ginekološki klinički pregled mora da sadrži i opšti pregled ( stanje svijesti, orijentisanost u vremenu i prostoru,visina, težina,inspekcija ,palpacija abdomena, neurološki  i sl.

Ginekološki pregled

Specijalisti ginekologije ističu – ukoliko vas nešto boli, ginekologa posjetite odmah! Ako ne postoji problem, ginekologa je najbolje posjetiti nekoliko dana nakon što vam prođe menstruacija. Bitno je da 24 sata prije pregleda nemate seksualni odnos, a tokom tuširanja neposredno prije pregleda preporučuju se blagi sapuni, te izbjegavanje krema i drugih sredstava za njegu u blizini genitalnog područja.

Kada posjetiti ginekologa?

 • Prije prvog seksualnog iskustva – s ciljem informisanosti, zaštite od polno prenosivih bolest, infekcija i neželjene trudnoće.
 • Poslije prvog seksualnog iskustva.
 • Ako imate 15 godina, a još niste dobili menstruaciju.
 • Ako imate neredovne i bolne menstruacije.
 • Ako imate jake bolove u malom stomaku nezavisno od menstrualnog krvarenja.
 • Ako imate tegobe pri mokrenju.
 • Ako osjetite promjenu na malim ili velikim usnama.
 • U slučaju bolnih odnosa ili odnosa praćenih pojavom krvi.
 • U slučaju najmanjeg traga krvi ako je prošlo više od jedne godine od posljednje menstruacije.
 • Ako planirate trudnoću.
 • Kada je potrebno uraditi PAPA nalaz.
 • Jednom godišnje iako nemate tegobe.

Ginekološki pregled slijedi nakon razgovora, a uz dobru pripremu – ne traje dugo i u potpunosti  je bezbolan. Nakon posmatranja vanjskog spolovila, uz pomoć speculuma ( instrumenta za pregled ) vrši se pregled rodnice i grlića materice, gdje se uzima bris cerviksa na citološku analizu  PAP –a nalaz .

Uzimanjem cerviklanog brisa  za citološki analizu može se provesti sljedeća dijagnostika: citološka dijagnostika  -skrining na karcinom grlića materice,dijagnostika faze menstrualnog ciklusa I mikrobiološka dijagnostika.

Citološka dijagnostika – Skrining na karcinom

Skrining  treba započeti sa početkom seksualnih odnosa I ponavljati ga jedan put godišnje dok se ne dobiju tri uzastopna normalna  PAP-a nalaza.Dalja frekvencija ponavljanja PAP-a nalaza zavisi od prisustva ili odsustva faktora rizika.Ako nema faktora rizika za cervikalnu displaziju PAP-a nalaz treba ponavljati  svake tri godine a ako ima faktora rizika ponavljati svake godine.

Faktori rizika su :rano stupanje u seksualne odnose,česta promjena partnera,pušenje,imunosupresija,infekcije genitalnog trakta humanism papiloma virusima (HPV) posebno tipovima 16 i 18.

Klasifikacija PAP-a nalaza svrstanih u pet grupa:(prema različitim nomenklaturama PAPA , CIN ,SIL nomenklatura I nomenklatura SZO)

PAP-a Grupa I  – normalne ćelije  neupadljiv citološki nalaz

Preporuka : rutinska kontrola svake godine

PAP-a Grupa II – normalne ćelije neupadljiv citološki nalaz

Preporuka : kontrola  svake godine

PAP-a Grupa III – nejasna ćelijska slika sa  upalnim ili degenerativnim promjenama sto može biti znak prekanceroze

Preporuka  :  ponoviti nalaz u kratkom vremenskom intervalu  I ako nalaz I dalje bude  nejasan uraditi biopsiju radi  histološkog razjašnjenja.

PAP-a Grupa  III D – ćelije sa displazijom( nemirom) lakog do umjerenog stepena

-CIN I, L SIL ,  Laka displazija

-CIN II, H SIL , srednje teška displazija

Preporuka  kontrola u naredna tri mjeseca,kolposkopija.Ako stanje traje duže od jedne godine ili prije treba uraditi konizaciju I frakcioniranu kiretažu.

PAP-a Grupa IV A –teška displazija  CIN II , CIN III ,H SIL

Preporuka : konizacija I frakcionirana kiretaža

PAP-a Grupa IV B – postoje evidentne maligne ćelije CIN III , H SIL ( Carcinima in situ sa sumljom na invaziju)

Preporuka : konizacija I frakcionirana kiretaža

PAP-a Grupa V  – dominiraju maligne ćelije( invazivni karinom)

Prepeoruka : kada je karcinom makroskopski vidljiv uzeti biopsiju I odluka o terapiji.

Na samom pregledu možete se testirati i na polno prenosive bolesti i bakterije – Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Gardnerella vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, te viruse HPV i Herpes simplex, ali i parazit Trichomonas vaginalis.

 

KOLPOSKOPIJA 

predstavlja pregled porcije vaginalis uteri PVU (vidljivi dio grlica),vagine ili vulve pod uvečanjem 10 do 40  puta instrumentom koji se zove kolposkop.Osjetljivost metode je oko 70 do 80 % a radi se u dijagnostici displazija I drugih lezija epitela.

Radi se pod kontrolom oka I spekuluma sa tretiranjem pvu 3% rastvorom sirćetne kiseline da se očisti sluz,epitel nabubri I promjene na pvu  postaju jasne I istaknute.

Zatim se radi  Schillerova jodna proba gdje se površina porcije premaže sa 3% vodenim rastvorom joda.Ćelije normalnog epitela sadrže glikogen I poslije premazivanja jodnim rastvorom postaju tamno braon (jodpozitivne).

Ćelije patološki promjenjenog epitela ne sadrže glikogen I ostaju svijetle ( jodnegativne).Ovo nije dokaz premalignih ili malignih promjena,ali upućuje na opreznost.

Postoji kolposkopska terninologija: normalni nalazi, patološki nalazi,ograničeni nalazi I na osnovu nalaza se preporučuje  terapija ili liječenje promjena.

Ginekološki pregled se ne može smatrati potpunim bez ultrazvučnog pregleda, koji daje mogućnost pregleda jajnika i materice, uočavanje promjena njihove veličine, izgleda i položaja, a njime se i utvrđuje trudnoća, prati rast i razvoj fetusa i otkrivaju potencijalne nepravilnosti trudnoće.

Izaberite ginekologa od povjerenja, redovno zakazujte kontrole, te vodite računa o eventualnim promjenama – jer samo tako možete sačuvati svoje reproduktivno zdravlje.