Sonografija ili ultrazvučni pregledi su danas najznačajnija dijagnostička metoda.Postoje različite metode pregleda:

Transabdominalna sonografija

Pregled se obavlja preko prednjeg trbušnog zida. Za ovaj pregled se koriste različite vrste  sondi a danas se najčešće koristi konveksna sonda od 3 do 5 MHz uz predhodno primjereno napunjenu mokraćnu bešiku.Indikacije u ginekologiji : ultrazvučni pregled unutranjih genitalnih organa.

U slučajevima kad se ne može primjeniti vaginalna sonografija(intaktan himen,stanja nakon radijacije, sužen introitus i vagina ..)

Pregled i procjena mokraćnih puteva ,patoloških procesa u abdomenu ili kod invazivnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji se rade pod kontrolom ultrazvuka(biopsije, punkcije).

Indikacije u opstetriciji : praćenje – kontrola trudnoće

i kod invazivnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji se rade pod kontrolom uzv – punkcija horionskih čupica, amniocnteza, kordocenteza, intrauterine transfuzije …

Transvaginalna sonografija

To je značajna dijagnostička metoda u ginekologiji (malformacije genitalnih organa, adnexalne mase  i.. ) i opstetriciji ( rana trudnoća, mjerenje dužine cerviksa ) koji se danas koriste kao nastavak ginekološkog kliničkog pregleda. Prilikom ovog pregeda koristi se vaginalna sonda čija je frekvencija  preko 5 MHz.

Indikacije u ginekologiji i opstetriciji :

– UZV dijagnostika u ranoj trudnoći (do 12. gestacijske nedjelje).

– UZV dijagnostika kod sumlje na vanmateričnu trudnoću

–  nastavak rutinskog ginekološkog pregleda

– folikulometrija,mjerenje debljine endometrijuma, kontrola punkcije folikula, uokviru dijagnostike i terapije steriliteta.

– dijagnostika urinarne inkontinencije

– kontrola položaja intrauterinog uloška spirale

– postoperativne kontrole

Kontrasna histero-salpingo-sonografija

To je ginekološki ultrazvučni pregled sa predhodno ubrizganim kontrasnim sredstvom u kavum uterusa i tuba. Koristi  se u dijagnostici steriliteta (pregled cavuma uterusa, endometrijuma i prolaznosti jajovoda).

U dijagnostici intrauterinih procesa (polipi endometrijuma, miomi i endocervikalni polipi te nejasnih uterinih krvarenja ).

Doppler-sonografija

Dopler sonografski pregled daje jednu neinvazivnu ocjenu fetalne i maternalne cirkulacije. Ocjena cirkulacije u pupčanoj arteriji i fetalnoj aorti dozvoljava donošenje zaključaka o stanju fetusa.

Indikacije  za kontrolu protoka kod intrauterinog zastoja u rastu, sumlje na postojanje fetalnih malformacija i malformacija postejice,viseplodna trudnoća, dijagnostika srčanih mana i srčanih oboljenja fetusa, fetalne aritmije i trudnoćom izazvana hipertenzija ( povišen  pitisak )

Ultrazvučni pregledi u opstetriciji (akušerstvu)

Primjenom ultrazvuka u akušerstvu po prvi put se može doći do direktnih informacija o stanju bebe, bez ikakvog rizika po majku i plod. Savremeni aparati omogućavaju detaljno ispitivanje građe bebe, ali i priliku roditeljima da budu svjedoci intenzivnog emotivnog života ploda, i to mjesecima prije rođenja – pokreti, treptanje, češkanje, smješkanje, sisanje prstića.

Pregled podrazumijeva 2D, 3D i 4D prikaz. 2D prikaz podrazumijeva ultrazvučnu tomografiju – jasniji anatomski prikaz, 3D prikaz podrazumijeva zamrznutu sliku u boji, dok je 4D prikaz nova tehnologija koja podrazumijeva realni prikaz u stvarnom vremenu – sve ono što plod u tom momentu radi.

4D prikaz primjenom ultrazvuka odobren je od strane američke FDA – najstrožije komisije za lijekove i postupke u medicini, te do sada, nije zabilježena štetnost primjenom 4D prikaza.

Pregled se može obavljati od 6. do 36. nedjelje trudnoće uz uslove koji su za svaku trudnicu individualni, dok se periodi od 11. do 14. nedjelje i 18. do 26. nedjelje smatraju idealnim za 4D prikaz primjenom ultrazvuka.

Uspješnom 4D ultrazvučnom pregledu doprinosi strpljenje ljekara i trudnice, tačno pozicioniranje sonde, sposobnost imaginacije stvarnog i pravog položaja fetusa, uzimajući u obzir brojne faktore – starost trudnice, položaj ploda, količinu plodove vode, itd.