Šta je vantjelesna oplodnja (IVF/ICSI)?

Vantjelesna oplodnja (VTO) ili In Vitro Fertilizacija (IVF) je postupak medicinski potpomognute oplodnje prilikom kojeg se jajne ćelije i spermatozoidi spajaju u laboratorijskim uslovima i vraćaju u matericu s ciljem ostvarenja trudnoće. Ova terapija neplodnosti primjenjuje se tek kad ne postoji nijedan drugi način liječenja steriliteta.

Prilikom postupka In Vitro Fertilizacije (IVF) ženine jajne ćelije se spajaju (inseminiraju) sa sjemenom u laboratorijskim uslovima i tako omogućuje da najbolji spermatozoidi sami izaberu ćelije koje će oploditi, dok se u postupku intracitoplazmatske injekcije spermatozoida (Intracytoplasmic Sperm Injection – ICSI) spermatozoid mikromanipulatorima ubrizgava u jajnu ćeliju.

Metoda intracitoplazmatske injekcije spermatozoida (ICSI) primjenjuje se kod lošijeg nalaza sjemena pšartnera ili u slučaju prethodnih neuspjelih oplodnji metodom IVF. Embriolog u ovom slučaju izabere morfološki najbolji spermatozoid i injektira ga u ćeliju.

Obje metode vantjelesne oplodnje – IVF i ICSI – mogu se raditi u prirodnom ciklusu ili u stimuliranom ciklusu. Fizički i psihički stres za ženu su manji u prirodnom ciklusu, ali je uspješnost značajno manja. Vrlo često se događa da se prirodnim ciklusom ne dobije nijedna jajna ćelija, a ukoliko se i dobije – ne dođe do oplodnje. Žena u stimulisanom ciklusu prima lijekove za indukciju ovulacije, a cilj je dobiti što više jajnih ćelija za oplodnju i na taj način u značajnoj mjeri povećati šanse za trudnoću.

Postupak vantjelesne oplodnje sastoji se od nekoliko faza: stimulacije ovulacije, punkcije folikula i aspiracije jajnih ćelija, laboratorijske faze vantjelesne oplodnje i embriotransfera. Rezultat se provjerava 15 dana poslije embriotransfera beta-HCG testom za rano utvrđivanje trudnoće.

Potvrđivanjem trudnoće završen je proces vantjelesne oplodnje, a trudnice sa svojim ljekarom nastavljaju brigu o svojoj trudnoći. Trudnoća nastala vantjelesnom oplodnjom je potpuno ista kao i trudnoća nastala na uobičajen način.