Vantjelesna oplodnja (VTO) ili In Vitro Fertilizacija (IVF) je postupak medicinski potpomognute oplodnje prilikom kojeg se jajne ćelije i spermatozoidi spajaju u laboratorijskim uslovima i vraćaju u matericu s ciljem ostvarenja trudnoće. Ova terapija neplodnosti primjenjuje se tek kad ne postoji nijedan drugi način liječenja steriliteta.

 

Prilikom postupka In Vitro Fertilizacije (IVF) ženine jajne ćelije se spajaju (inseminiraju) sa sjemenom u laboratorijskim uslovima i tako omogućuje da najbolji spermatozoidi sami izaberu ćelije koje će oploditi, dok se u postupku intracitoplazmatske injekcije spermatozoida (Intracytoplasmic Sperm Injection – ICSI) spermatozoid mikromanipulatorima ubrizgava u jajnu ćeliju.

 

Postupak vantjelesne oplodnje sastoji se od nekoliko faza: stimulacije ovulacije, punkcije folikula i aspiracije jajnih ćelija, laboratorijske faze vantjelesne oplodnje i embriotransfera. Rezultat se provjerava 15 dana poslije embriotransfera beta-HCG testom za rano utvrđivanje trudnoće.

Vantjelesna oplodnja

Korak po korak.

  • tab-image
  • tab-image
  • tab-image
  • tab-image
  • tab-image
  • tab-image
  • tab-image
  • tab-image

Prve informacije

Osnovne informacije o liječenju neplodnosti možete pronaći na našoj veb stranici. Pravi trenutak za prvi razgovor s ljekarom je svaki trenutak u kojem vi osjetite da niste ostvarili trudnoću u periodu u kojem ste željeli i planirali. Taj prvi korak ne znači da se suočavate s problemom neplodnosti. To je trenutak u kojem vi kao budući roditelji dobijate partnera i stručnog prijatelja na svom najvažnijem putu ostvarenja roditeljstva. Pozovite nas i rezervišite termin kod jednog od naših iskusnih i posvećenih ljekara.

Image

Razgovor i konsultacije

Pripremite svu dostupnu ginekološku dokumentaciju i ponesite je sa sobom na dogovorene konsultacije. Naš ljekar će se upoznati s vama i vašim dosadašnjim iskustvom u pokušaju ostvarenja trudnoće, pregledati vašu dokumentaciju i razgovarati s vama o mogućim uzrocima neplodnosti. Ljekar će ponekad poslije razgovora predložiti dodatne analize kako bismo precizno utvrdili dijagnozu mogućeg steriliteta i na osnovu toga vam predložili odgovarajuće liječenje.

Image

Nalazi prije IVF

Ukoliko utvrdimo da je vantjelesna oplodnja jedini način liječenja steriliteta i ostvarenja trudnoće, potrebno je uraditi relevantne nalaze. Lista svih nalaza koje je potrebno uraditi prije vantjelesne oplodnje je na ovom linku. Neophodno je, takođe, napraviti kopije svih dosadašnjih relevantnih ginekoloških/androloških nalaza.

Image

Stimulacija ovulacije

Ljekar će nakon uvida u neophodnu medicinsku dokumentaciju odrediti optimalnu terapiju za stimulaciju jajnika s ciljem dobijanja što većeg broja zrelih jajnih ćelija. Priprema za stimulaciju obično traje mjesec do dva, kada se koriste kontraceptivi s ciljem stabilizacije hormonskog statusa. Pacijentkinja uzima tablete prema dobijenoj šemi. Stimulacija počinje davanjem injekcija svaki dan u isto vrijeme. Injekcije možete primati kod nas, u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi ili će vas naše osoblje obučiti kako da ih sami sebi dajete.

Prvi ultrazvučni pregled rasta folikula (folikulometrija) se najčešće radi 5. ili 6. dan ciklusa, a ponavlja se po potrebi svaki ili svaki drugi dan. Ukoliko folikulometrija pokaže da su jajnici pravilno odreagovali i da postoji odgovarajući broj zrelih folikula, pacijentkinja prima injekciju humanog horionskog gonadotropina (hCG), koja omogućuje završno dozrijevanje jajnih ćelija. Ova tzv. „stop injekcija“ daje se 34-36 sati prije planirane aspiracije. Veoma je važno da se ova injekcija primi u vrijeme koje vam je ljekar odredio.

Image

Punkcija folikula i aspiracija jajnih ćelija

Neophodno je da vaš partner u vrijeme punkcije ili neposredno prije intervencije da svoje sjeme. Preporučuje se uzdržavanje od seksualnih odnosa u periodu od 3-7 dana prije davanja sjemena, odnosno prije aspiracije. Sjeme partnera u pojedinim slučajevima zamrzavamo prije postupka i taj ejakulat koristimo u proceduri. Ukoliko u ejakulatu nema spermatozoida, sjeme se dobija punkcijom ili biopsijom testisa.

Punkcija folikula se najčešće obavlja u intravenoznoj anesteziji. Neki pacijenti ovu intervenciju mogu da obave u lokalnoj anesteziji. Izbor anestezije dogovaramo s pacijentom. Veoma je važno da pacijenti ne konzumiraju ni hranu, ni tečnost 4-6 sati prije intervencije da bi izbjegli moguće nuspojave anestezije (mučninu, povraćanje i sl.). Veče prije intervencije se preporučuje uobičajena večera.

Image

Laboratorijska faza IVF

Tečnost iz folikula se predaje embriolozima u laboratoriju, gdje oni u strogo kontrolisanim uslovima izdvajaju jajne ćelije i posebnim metodama ih pripremaju za oplodnju. U međuvremenu se iz ejakulata izdvajaju najbolji spermatozoidi koji će ući u proces oplodnje.

Oplodnja se radi na dva načina: 1. klasični IVF postupak (spermatozoid nakon kontakta s jajnom ćelijom sam ulazi u nju), 2. ICSI – intracitoplazmatska injekcija (spermatozoid se posebnim instrumentom – tzv. mikromanipulatorima ubrizgava u jajnu ćeliju).

Kultivacija embriona se odvija 2-5 dana u posebnim medijima u strogo kontrolisanim uslovima inkubatora. Time lapse omogućuje 24-satno praćenje razvoja embriona i izbor najboljih za embriotransfer.

Image

Embriotransfer

Prenos embriona u matericu je postupak koji se obavlja drugi, treći ili peti dan od oplodnje jajne ćelije u zavisnosti od broja i kvaliteta embriona.

Odluku o broju embriona koji će se prenijeti u matericu donose pacijentkinja i partner u konsultaciji s ljekarom, u slučaju kada postoji veći broj oplođenih jajnih ćelija. Embrioni koji se ne vraćaju, a dobrog su kvaliteta mogu se zamrznuti. U slučaju da ne dođe do trudnoće ili ako želite drugu trudnoću nakon poroda, ne morate prolaziti ponovo kroz cijelu proceduru – dovoljno je da se obavi embriotransfer s odmrznutim embrionima. Odluku o zamrzavanju embriona donose oba partnera i potpisuju saglasnost zamrzavanja i čuvanja u našoj ustanovi.

Postupak embriotransfera je kratkorajan i bezbolan, a poslije prenosa embriona se preporučuje 1-2 sata mirovanja. Embriotransfer se najčešće radi pod kontrolom ultrazvuka, pa je potrebno da vam je bešika dovoljno puna. Potrebno je izbjegavati teške poslove, fizički napor, stresne situacije i kontakt s oboljelim osobama u narednih 15 dana. Takođe se preporučuje redovno korištenje terapije koja vam je propisana nakon embriotransfera. Poslije prenosa embriona se preporučuje nekoliko dana mirovanja i odmora.

Image

Utvrđivanje trudnoće

Prva provjera trudnoće radi se nakon 15 dana biohemijskim testom za utvrđivanje rane trudnoće, pri čemu se utvrđuje vrijednost beta-subjedinice horionskog gonadotropina (beta-hCG). Trudnoća se potvrđuje ultrazvučnim pregledom mjesec dana nakon embriotransfera kada se konstatuje broj i vitalnost usađenih embriona.

Image

Zašto Medico-S?

1000

Beba rođenih vantjelesnom oplodnjom

17

Godina iskustva

14

Zaposlenih stručnjaka

600

Zadovoljnih pacijenata

15

Osvojenih nagrada

23

Objavljene publikacije