Šta je neplodnost?
Stručnjaci kažu da je neplodnost bolest modernog doba i nastaje zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini, ali i činjenici da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo.

Definicija neplodnosti
Humana medicina neplodnost ili sterilitet definiše kao nemogućnost parova da ostvare potomsto nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih seksualnih odnosa.

Osnovni faktor je dob žene
Prva stručna konsultacija o neplodnosti savjetuje se damama nakon 35 godina i šest mjeseci nezastićenih seksualnih odnosa. Prirodno, žene su najplodnije u dobi od 20-te do 30-te godine, a nakon 40-te značajno opada njena reproduktivna sposobnost.
Spermatozoidi se kod muškaraca stvaraju do duboke starosti, ali nakon 55 godine života, opada njihova oplodna sposobnost.

Žene i muškarci- podjednako imaju problem sa sterilitetom
Uprkos tome što je dob značajan faktor u slučaju žena, neplodnost je uzrokovana podjednako problemima ženskog i muškog partnera, dok se u nekim slučajevima radi o neplodnosti bez posebnog uzroka. Modernom medicinom u 90% slučajeva moguće je utvrditi razloge neplodnosti.

Da li je neplodnost izlječiva?
Neplodnost je izlječiva, a oko 50% parova poslije odgovarajuće terapije ostvari željenu trudnoću. Izuzetno je važno da parovi razumiju i zajednički prihvate svoj izazov, te da se međusobno podržavaju, kako bi uz pomoć ljekara ostvarili željenu trudnoću.