Šta je neplodnost?

Stručnjaci kažu da je neplodnost bolest modernog doba i nastaje zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini, ali i činjenici da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo.

Definicija neplodnosti

Humana medicina neplodnost ili sterilitet definiše kao nemogućnost parova da ostvare potomstvo nakon 12 ili više mjeseci redovnih, nezaštićenih seksualnih odnosa. Praksa, sa druge strane, prije uspostavljanja dijagnoze neplodnosti, toleriše period od pet godina u reproduktivnoj životnoj dobi (od 15 do 49 godina).

Osnovni faktor je dob žene

Prva stručna konsultacija o neplodnosti se savjetuje damama nakon 35 godina starosti  i šest mjeseci nezaštićenih seksualnih odnosa. Prirodno, žene su najplodnije u dobi od 20. do 30. godine, a nakon 40. značajno opada njihova reproduktivna sposobnost.

Spermatozoidi se kod muškaraca stvaraju do duboke starosti, ali nakon 55. godine života, opada njihova oplodna sposobnost.

Žene i muškarci podjednako imaju problem sa sterilitetom

Uprkos tome što je dob značajan faktor u slučaju žena, neplodnost je uzrokovana podjednako problemima ženskog i muškog partnera, dok se u nekim slučajevima radi o neplodnosti bez posebnog uzroka. Modernom medicinom u 90% slučajeva moguće je utvrditi razloge neplodnosti.

Da li je neplodnost izlječiva?

Neplodnost je izlječiva, a oko 50% parova, poslije odgovarajuće terapije, ostvari željenu trudnoću. Izuzetno je važno da parovi razumiju i zajednički prihvate svoj izazov, te da se međusobno podržavaju, kako bi uz pomoć ljekara ostvarili željenu trudnoću.