Promijenite navike…


CIGARETE

Istraživanja pokazuju da pušenje duvanskih proizvoda negativno utiče na plodnost. I trebalo bi da nam je to sasvim dovoljna informacija da prestanemo s pušenjem. Jedna, tri, pet cigareta ili cijela kutija prave razliku, ali najveću razliku napraviće ako jednostavno prestanete da pušite.

Ženama koje konzumiraju cigarete mnogo je više vremena potrebno za začeće u odnosu na žene koje ne konzumiraju cigarete. Takođe, istraživanja su dokazala da pušenje šteti jajnicima, uzrokuje gubitak jajnih ćelija i reproduktivne funkcije, a može i ubrzati proces menopauze za nekoliko godina. Muškarci koji konzumiraju cigarete imaju manji broj spermatozoida, njihovu slabiju pokretljivost, ali i povećanu nenormalnost u obliku i funkciji spermatozoida.

Ukoliko je kod partnera ustanovljena dijagnoza neplodnosti ili ukoliko postoje višestruki spontani pobačaji, prestanite s konzumiranjem cigareta i na taj način poboljšajte prirodnu plodnost, uspjeh liječenja neplodnosti, ali i pozitivno utičite na proces vantjelesne oplodnje.

KAFA

Istraživanja o uticaju konzumiranja kafe na neplodnost nisu dala konkretne rezultate. Međutim, danski naučnici su na uzorku od 4 000 žena koje su prolazile kroz proces vantjelesne oplodnje dokazali da pet ili više šoljica kafe može smanjiti učinak procesa vantjelesne oplodnje – za čak 50 odsto. Istraživanja o uticaju kafe na plodnost su nastavljena kako bi se detaljno ispitao uticaj na neplodnost, trudnoću, ali i proces vantjelesne oplodnje.

ALKOHOL

Prekomjerno konzumiranje alkohola štetno je za zdravlje, a na plodnost negativno utiče i povremeno konzumiranje alkohola. Evropsko udruženje za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) objavilo je i svoj stav o uticaju alkohola: Žene koje piju alkohol imaju manju šansu za trudnoću i veću šansu da pobace plod.

Poznati su i negativni efekti konzumiranja alkohola, alkoholni spektar bolesti – FASD, koji uključuju fizičke i mentalne poremećaje djeteta. Drugi rizici podrazumijevaju smrt djeteta u trudnoći, prijevremeni porod i poremećaje rasta.

Takođe, rezultati istraživanja koja je vodila dr Sesilija Ramlau Hansen pokazuju da su sinovi majki koje su tokom trudnoće sedmično pile četiri i po ili više čaša alkohola nakon 20 godina imali trećinu manje spermatozoida od muškaraca koji nisu bili izloženi alkoholu dok su bili u majčinom stomaku.

 

USKA ODJEĆA

Istraživači u polju reproduktivnog zdravlja muškarcima savjetuju izbjegavanje zagrijavanja i stiskanja testisa. Prostran donji veš i komotne hlače bolji su od uskih, a sjedenje raširenih nogu zdravije je od prekrštanja nogu. Istraživanja su pokazala i da odjeća i položaji koji stišću testise škode nervima i privremeno ometaju krvotok, mogu dovesti do peckanja i neugodnosti, smanjenja plodnosti i erektilne disfunkcije. Takođe se preporučuje da se izbjegava sjedenje na ugrijanim sjedištima, vrele kupke i česti tretmani u sauni.

 

TOKSIČNE MATERIJE

Toksini iz okoline negativno utiču na brojne aspekte kako opšteg, tako i reproduktivnog zdravlja, a mnoštvo hemikalija utiče i remeti hormonalnu ravnotežu. Toksini uništavaju velike količine spermatozoida, a kod žena povećavaju rizik od spontanih pobačaja.

Među glavnim toksinima u blizini čovjeka su sredstva za čišćenje, boje, kozmetika, građevinski materijali, ali i sredstva za dezinfekciju, pa je potrebno smanjiti izloženost toksičnim materijama, te viditi računa o svim hemikalijama u blizini kako bi se pozitivno uticalo na reproduktivno zdravlje i mogućnost začeća.