Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki je bezopasna pretraga koju pacijent može obaviti bez obzira na starost i pol, ukoliko ima bilo kakvih problema sa dojkama. Djevojke i žene bi se preventivno trebale pregledati jednom godišnje, a preporuka je da se sa pregledima počne oko 25. godine života. Ukoliko pacijentica prilikom samopregleda primijeti promjene, važno je da se odmah javi ljekaru i zatraži stručno mišljenje.

Mamografija

Prvu mamografiju je preporučljivo uraditi nakon 38. godine. Ukoliko je nalaz dobar (kategorizacija BI RADS 1 i BI RADS 2), ponavlja se svake dvije do tri godije, dok se ultrazvučni pregledi nastavljaju raditi jednom godišnje.

Kategorizacija BI RADS 3 kao nalaz spada u komplikovano dobre nalaze, te je u vezi s tim potrebno uraditi kontrolni ultrazvuk i pregled dojki za 6 mjeseci, dok kategorizacija BI RADS 4 ukazuje na potrebnu biopsiju opisane promjene, zbog sumnje da se radi o malignom – zloćudnom oboljenju.

Redovni pregledi- siguran put do zdravlja

Sa godinama starosti procentualno raste mogućnost oboljenja od maligne bolesti dojke, te je bitno da svi pacijenti, odnosno pacijentice vode računa o redovnim pregledima. Muškarci takođe obolijevaju od karcinoma dojke, iako znatno rjeđe od žena. Mamografijom i UZ pregledima mogu se vidjeti promjene manje od 1 centimetra, dok se samopregledom mogu opipati promjene veličine od 1 do 2 centimetra – što znači da su redovni pregledi veoma važni i potrebni!