Pravni propisi za IVF

PravniPropis_za_IVF-2

Kriterijumi, kao i način da parovi ostvare pravo na vantjelesnu oplodnju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja precizirani su Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Zahtjev za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Kriterijumi za odobravanje se uglavnom odnose na medicinske indikacije, a tačni uslovi su dokazan sterilitet i bračni status, odnosno vanbračna zajednica u trajanju od najmanje dvije godine.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40. godine starosti, ženama od 41. do navršene 42. godine Fond finansira 50 odsto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u potpunosti refundira troškove.

Ugovor za pružanje usluge vantjelesne oplodnje osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske zaključen je sa klinikom „Medico-S“, prvom i jedinom zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za liječenje neplodnosti i prvim i jedinim centrom za vantjelesnu oplodnju u Republici Srpskoj.