Šta kaže nauka?

Neplodnost se definiše kao izostanak trudnoće nakon 12 mjeseci redovnih seksualnih odnosa bez korištenja kontracepcije, nakon čega se savjetuje preduzimanje prvih mjera o ispitivanju i liječenju neplodnosti. Ukoliko je žena starija od 35 godina, preporučuje se da se ljekaru javi ukoliko nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa ne ostvari trudnoću.

Vaš unutrašnji osjećaj je, ipak, najvažniji

Pravo vrijeme je, ipak, kad vi to osjetite. Trenutak za prvi kontakt sa ljekarom je onda, kada pomislite da niste zadovoljni zato što još niste ostvarili trudnoću, kada osjetite da nešto nije u redu ili jednostavno želite da budete sigurni da je sve u redu i da ništa ne stoji na putu između vašeg lijepog odnosa s partnerom i ostvarenja vaše zajedničke želje – rođenja vaše bebe.

Prvi korak

Prvi korak u utvrđivanju neplodnosti je razgovor sa ginekologom u kojem je važno da iskreno, otvoreno i odgovorno, s povjerenjem u vašeg ljekara i u medicinska dostignuća, ispričate sve o vašem iskustvu, vašoj medicinskoj istoriji, te vašim navikama i životnom stilu. Tek onda ćemo pristupiti ispitivanju i utvrđivanju uzroka nemogućnosti začeća, u krajnjoj liniji neplodnosti.

Muškarci

Osnova medicinske dijagnostike neplodnosti je spermiogram – kvantitativna i kvalitativna analiza sperme. Loš spermiogramski nalaz čini skoro polovinu problema bračne neplodnosti, a ova analiza najmanje je neugodan pregled u okviru utvrđivanja neplodnosti.

Žene

Pretrage kod ženskog partnera podrazumijevaju dokazivanje ovulacije, isključivanje upalnih i/ili infektivnih uzroka neplodnosti, određivanje hormonskog profila, te na kraju provjeru prohodnosti jajovoda.

Uz vas smo u svakom segmentu liječenja i ostvarenja potomstva

Onog trenutka kada osjetite da je pravo vrijeme za prvi razgovor, pozovite našu ordinaciju i zakažite konsultacije kod jednog od naših ljekara – od tog trenutka bićemo uz vas svaki korak na vašem putu liječenja neplodnosti i ostvarenja potomstva.