Odmarajte…

Odmarajte redovno, raznovrsno i u isto vrijeme svakog dana. Nemojte da odlažete odmor ukoliko ste umorni i pokušajte da se organizujete tako da odmarate tijelo i mozak prije nego što vam je taj odmor neophodan. Trudite se da razlikujete vrste odmora (odmor i odmaranje) koje su vam potrebne, te da organizujete svoje vrijeme na način da imate dovoljno sna, dovoljno aktivnog odmora i vremena za sebe i svoje neobavezne aktivnosti.

Noć je vrijeme za odmaranje i oporavljanja tijela. Reproduktivni organi se regenerišu, a to je i period kad mozak istinski odmara. Neurolozi savjetuju da je najbolje obezbijediti san između 23 sata i 8 sati, a preporučuje se minimalno 6 sati sna za normalno funkcionisanje tijela. Jako je važno da pokušate organizovati svoju svakodnevicu na način da svako veče idete na spavanje u približno vrijeme, jer će organizam na taj način dobiti rutinu u odmoru koja mu je jako korisna.

Pored dovoljno sna, jako je važno da obezbijedite dobar san, a to ćete najlakše postići ukoliko tokom dana svom tijelu obezbijedite dovoljno aktivnosti, boravka na otvorenom, zdrave i učestale obroke, smanjite stres i priuštite sebi vrijeme za sebe, svoja zadovoljstva i ljude koji vas čine srećnim.