NIFTY

JEDNOSTAVNO, BEZBJEDNO I POUZDANO ZA VAS I VAŠE DJETE – NIFTY!!!

Nova usluga u našoj ordinaciji!

NIFTY prenatalni test je neinvazivan test za otkrivanje mogućih trizomija ploda poslije desete sedmice trudnoće. Zasniva se na uzimanju krvi iz vene i naknadnoj analizi DNK ploda iz majčine krvi. Test je za trudnicu i za plod sasvim bezopasan.

Pomoću ovog testa se BEZ IKAKVOG RIZIKA i uz pouzdanost veću od 99% utvrdjuje odsustvo ili moguće prisustvo trizomije kod ploda.

Kako napraviti NIFTY test?

Naš ginekolog će Vam dati osnovne informacije o testu i detaljno Vas uputiti u tok pretrage. Nakon savjetovanja slijedi jednostavno uzimanje krvi iz vene. Rezultate testa dobijete do 14 dana.

Zasto izabrati NIFTY test?

Otkrivanje nepravilnosti hromozoma tokom trudnoće obavlja se kombinovanjem skrining i dijagnostičkih testova. Od skrining testova se trenutno upotrebljavaju uglavnom rani kombinovani odabir koji uključuje mjerenje hormona i nuhalnog nabora. Ako je nakon završenih testova rizik visok, ljekar će Vam preporučiti dijagnostičku pretragu (amniocinteza ili biopsija horionskih resica) kojom se pouzdano odbacuje ili potvrdjuje prisustvo trizomije hromozoma. Nedostatak trenutnih skrining testova se uglavnom sastoji u tome što je na invazivne dijagnostičke pretrage upućen veliki broj trudnica za koje je utvrdjeno da ne nose plod sa Daunovim sindromom. U stvari, prisustvo trizomije hromozoma je potvrdjena samo u 3% slucajeva. Na taj način, mnogo trudnica koje nose zdrav plod i upućene su na invazivne dijagnostičke pretrage nepotrebno rizikuje izazivanje pobačaja koji se dogadjaja u 0,8% do 2% slučajeva.