Medicinski  potpomognuta oplodnja – MPO visoko je specijalizovana grana medicine kojom se zaobilazi neplodnost, i to najčešće u slučajevima kada se uzroci neplodnosti ne mogu otkloniti ili su nepoznati. Bračna neplodnost se javlja podjednako i kod muškaraca i kod žena u 40 posto slučajeva, dok se 20 posto odnosi na neplodnost oba partnera ili neplodnost nepoznatog uzroka.

Vantjelesna oplodnja IVF  (In Vitro Fertilization)se provodi kao terapija neplodnosti kad ne postoji drugi, jednostavniji način liječenja steriliteta, i to spajanjem ženskih i muških oplodnih ćelija u laboratorijskim uslovima, gdje se stvoreni embrion nekoliko dana nakon postupka vraća pacijentici embriotransferom koji se detaljno dogovara sa pacijentima.

U postupku vantjelesne oplodnje ili IVF-a jajne ćelije se spajaju sa spermatozoidima, čime se dozvoljava da najbolji spermatozoidi sami  izaberu jajne ćelije,dok se ICSI postupkom (Introcitoplazmatska injekcija spermatozoida) izabere morfološki najbolji spermatozoid i direktno unese u jajnu ćeliju, nakon što se ustanovi da je muški nalaz sjemena loš ili nakon prethodno neuspjelih vantjelesnih oplodnji.

IVF i ICSI postupci se mogu raditi u prirodnom ili stimulisanom ciklusu. U prirodnom ciklusu fizički i psihički stres za pacijenticu je manji, ali uspješnost nije dovoljno dobra, čak manja od 15 posto po transferu. Stimulisanim postupkom pacijentica prima lijekove za indukciju ovulacije, što dovodi do povećanja broja jajnih ćelija za oplodnju, a rezultira značajnim povećanjem šansi za trudnoću, čak 50-60 posto  po transferu.

Postupak vantjelesne oplodnje ( IVF ) podrazumijeva  primjenu šema za kontrolisanu stimulaciju  folikula , pracenje rasta folikula ultrazvukom I određivanjem  hormona ,ljekovima programiranu ovulaciju, punkciju folikula i aspiraciju jajnih ćelija,laboratorijsku fazu IVF  i vracanje oplodjene jajne ćelije embriotransferom  a rezultat tog postupka se provjerava  nakon 15 dana uz kontrolu hormona  trudnoće ( Beta-HCG ).

Prije samog procesa vantjelesne oplodnje potrebno je pripremiti nalaze: hormonski status – FSH, LH, E2, PRL i TSH i zavisno od indikacije I druge hormone ukupni testosteron, DHEA-s, SHBG, progesteron  17-OHP, kortizol, antimillerov hormon ,inhibin  A i B ; briseve : vaginalni I cervikalni bris ,klamidiju,mikoplazma I ureoplazma bris, markere zaraznih bolesti – HBV, HCV, HIV, VDRL, krvnu grupu i Rh faktor, spermiogram, te kopiju ginekološke/androloške dokumentacije.

Trudnoća nastala vantjelesnom oplodnjom potpuno je ista kao trudnoća nastala na prirodan način.