Uzroci neplodnosti

U slaboj pokretljivosti i neprohodnosti sjemenovoda. Razlog sve većeg opšteg izazova muške plodnosti nije utvrđen, ali je mnogo urođenih, stečenih i spoljnih faktora koji utiču na mušku plodnost, s posebnim naglaskom na dob i životne navike. Često su u pitanju proširene vene na testisu (varikokela), nespušteni testisi, hormonalni poremećaji, infekcije, genetički i imunološki razlozi, hemoterapija, alkohol, cigarete, stres, štetne hemikalije i nedostatak pojedinih vitamina.

Ženski faktor najčešće se ogleda u vidu smanjene ili nepredvidive ovulacije, nemogućnosti dolaska jajnih ćelija ili spermatozoida do materice zbog začepljenja jajovoda ili smanjene mogućnosti implantacije zametka zbog deformiteta materice, endometrioze ili imunoloških problema. Začepljenje jajovoda može biti izazvano infekcijama i upalama, vanmateričnim trudnoćama, endometriozom. Sindrom policističkih jajnika (PCOS) je hormonalni poremećaj usljed kojeg se proizvodi previše muških hormona, što je prepreka ovulaciji. Endometrioza je pojava kod koje ćelije koje normalno rastu u svakom ciklusu na zidu materice i ljušte se u vrijeme menstruacije, rastu i izvan materice – u jajovodima, na jajnicima i drugim mjestima trbušne šupljine. Te ćelije mogu izazvati ožiljke i upale u materici i smetati implantaciji zametka. Drugi hormonalni poremećaji mogu biti izazvani povišenim prolaktinom, tumorima, stresom i dijabetesom.

Ostali uzroci neplodnosti uglavnom su slabije opšte zdravlje partnera, životne navike, te psihološki faktor. Iako nije potvrđen nijedan psihološki indikator koji direktno utiče na neplodnost, psihička stabilnost i uravnoteženost u velikoj mjeri olakšavaju proces, pospješuju liječenje neplodnosti i ostvarenje krajnjeg cilja – rođenje djeteta.