Šta je neplodnost?

Neplodnost (ili sterilitet) je nemogućnost parova da ostvare potomstvo. Zvanično se u medicini definiše kao „bolest reproduktivnog sistema koju karakteriše nemogućnost ostvarenja kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih seksualnih odnosa“[1]. Demografske definicije neplodnosti, s druge strane, naglašavaju period od 5 godina u reproduktivnom dobu (od 15 do 49 godina) kontinuiranih okolnosti „stalne veze, nekorištenja kontracepcije, nedojenja i želje za djetetom“[2].

Sve navedene definicije proizilaze iz podataka da oko 75% parova ostvari željenu trudnoću u roku od 6 mjeseci. Međutim, cijeli niz faktora (ne)plodnosti utiče na mogućnost, ali i na konačni uspjeh ostvarenja trudnoće i rađanja djeteta. Osnovni faktor je dob partnera – prije svega žene, gdje se za dame starije od 35 godina već nakon 6 mjeseci nezaštićenih seksualnih odnosa preporučuje prva stručna konsultacija o neplodnosti. Plodnost žene najveća je u periodu od 20-te do 30-te godine, dok se značajnije smanjuje tek nakon 40-te godine. Spermatozoidi se kod muškaraca stvaraju do duboke starosti, ali oplodna sposobnost opada poslije 55 godine života.

Uprkos tome što je dob indikativniji faktor u slučaju žena, neplodnost je uzrokovana podjednako problemima ženskog (40%) i muškog partnera (40%), dok je u 10% slučajeva u pitanju problem i žene i muškarca, a u 10% slučajeva se radi o neplodnosti bez posebnih problema ili zbog nepoznatog uzroka, tzv. idiopatskom sterilitetu. Važno je imati na umu da se razlozi neplodnosti mogu utvrditi u 90% slučajeva steriliteta.

Neplodnost je izlječiva, a oko 50% parova poslije odgovarajuće terapije ostvari željenu trudnoću. Izuzetno je važno da parovi razumiju i zajednički prihvate svoj izazov, te da se međusobno podržavaju, kako bi uz pomoć ljekara ostvarili željenu trudnoću.

[1] Definicija Svjetske zdravstvene organizacije (World Healthe Organization – WHO) i Međunarodnog komiteta za praćenje tehnologija potpomognute oplodnje (International Committee for Monitoring Assisted Reproductive Techology – ICMART)

[2]Maya N. Mascarenhas, Seth R. Flaxman, Ties Boerma, Sheryl Vanderpoel, Gretchen A. Stevens (2012) National, regional, and global trends in infertility: a systematic analysis of 277 health surveys, dostupno na http://www.who.int/reproductivehealth/publications/infertility/277surveys/en