Pravi trenutak za stručni savjet

Neplodnost se definiše kao izostanak trudnoće nakon 12 mjeseci redovnih seksualnih odnosa bez korištenja kontracepcije, nakon čega se savjetuje preduzimanje prvih mjera o ispitivanju i liječenju neplodnosti. Ukoliko je žena starija od 35 godina, preporučuje se da se ljekaru javi ukoliko nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa ne ostvari trudnoću.

Pravo vrijeme je, ipak, kad vi to osjetite. Trenutak za prvi kontakt s ljekarom je onda kada prvi put pomislite da niste zadovoljni zato što još niste ostvarili trudnoću, kad osjetite da nešto nije u redu ili jednostavno želite da budete sigurni da je sve u redu i da ništa ne stoji na putu između vašeg lijepog odnosa s partnerom i ostvarenja vaše zajedničke želje – rođenja vaše bebe.

Prvi korak u utvrđivanju neplodnosti je razgovor s ginekologom u kojem je važno da iskreno, otvoreno i odgovorno, s povjerenjem u vašeg ljekara, u medicinska dostignuća i u vaš uspjeh ispičate sve o vašem iskustvu s neplodnošću, vašoj medicinskoj istoriji, te vašim navikama i životnom stilu. Tek onda pristupamo ispitivanju i utvrđivanju uzroka neplodnosti.

Dijagnostikovanje i utvrđivanje uzroka neplodnosti podrazumijeva niz koraka, kojim se pristupa po sistemu eliminacije prema tačno utvrđenom rasporedu. Osnova medicinske dijagnostike neplodnosti je spermiogram – kvantitativna i kvalitativna analiza sperme. Loš spermiogramski nalaz čini skoro polovinu problema bračne neplodnosti, a ova analiza najmanje je invazivan i tjelesno najmanje neugodan pregled u okviru utvrđivanja neplodnosti. Pretrage kod ženskog partnera podrazumijevaju dokazivanje ovulacije, isključivanje upalnih i/ili infektivnih uzroka neplodnosti, određivanje hormonskog profila, te na kraju provjeru prohodnosti jajovoda.

Onog trenutka kad osjetite da je pravo vrijeme za prvi razgovor, pozovite našu ordinaciju i zakažite konsultacije kod jednog od naših ljekara – od tog trenutka bićemo uz vas svaki korak na vašem putu liječenja neplodnosti i ostvarenja potomstva.