Liječenje neplodnosti u Republici Srpskoj

Počeci liječenja neplodnosti u Republici Srpskoj biomedicinski potpomognutom oplodnjom zapravo su počeci rada prof. dr Sanje Sibinčić u oblasti humane reprodukcije i prvih procedura koje je uz podršku kolega iz Beograda, a potom i samostalno obavila u prvoj specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi za vantjelesnu oplodnju u Republici Srpskoj, Medico-S. Prva beba rođena je nedugo nakon osnivanja Medico-S, 8. decembra 2003. godine.

 

DVA POSTUPKA O TROŠKU FONDA ZO REPUBLIKE SRPSKE

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske danas pokriva troškove dvije procedure vantjelesne oplodnje za parove iz Republike Srpske kojim je to jedina mogućnost začeća. Fond je od 2007. godine finansirao jednu proceduru vantjelesne oplodnje, dok od kraja 2011. godine na inicijativu predsjednika Republike Srpske pokriva troškove i drugog pokušaja vantjelesne oplodnje. Prema važećem Pravilniku o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu[1], pravo na proceduru asistirane reprodukcije – vantjelesne oplodnje mogu ostvariti parovi kod kojih je dokazan sterilitet kod jednog ili oba partnera pod uslovom da je par u braku ili vanbračnoj zajednici više od dvije godine. Fond u potpunosti finansira postupak vantjelesne oplodnje za žene do navršenih 40 godina, dok za žene od 41. do navršene 42. godine pokriva 50% troškova procedure. Dodatno, ženi koja poslije 42. godine rodi dijete nakon trudnoće ostvarene postupkom asistirane reprodukcije mogu se refundirati troškovi procedure.

 

ZAKONSKA REGULATIVA

Izrada Zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje u Republici Srpskoj je u toku, a pružanje usluga biomedicinski potpomognute oplodnje u ovom trenutku regulisano je Pravilnikom o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove [2]koji je propisalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, a kojim se određuju prostorni, kadrovski i uslovi u vezi s opremom (članovi 69, 70. i 71.) za pružanje usluga asistirane reproduktivne tehnike.

[1] Pravilnik o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (dodati dokument za preuzimanje)

[2] Pravilnikom o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (dodati dokument za preuzimanje)