Liječenje neplodnosti

Šta je neplodnost?

Neplodnost je po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije bolest reproduktivnog sistema definisana kao izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih, nezaštićenih odnosa. Neplodnost može biti primarna, sekundardna, odnosno umanjena plodnost ili subfertilitet.

Uzroci neplodnosti

Neplodnost može biti uzrokovana podjednako i muškim i ženskim faktorom, biti prisutna kod oba partnera, ili pak neutvrdiva – čak i modernom medicinom. Od neplodnosti pati 15 odsto svjetske populacije, bez obzira na razvijenost zemlje, što neplodnost kategoriše važnim javnozdravstvenim problemom.

Pravi trenutak za stručni savjet

Ukoliko nakon 12 mjeseci redovnih, nezaštićenih odnosa ne dođe do trudnoće, počinje procedura otkrivanja uzroka neplodnosti. Osnova medicinske dijagnostike neplodnosti jeste spermiogram – analiza sperme koja se izvodi radi utrvrđivanja njenih osnovnih kvalitativnih i kvantitativnih parametara, budući da je loš nalaz spermiograma odgovaran u oko 40 odsto slučajeva.

Metode liječenja neplodnosti

Cilj postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uslova i sredine za spajanje polnih stanica – spermatozoida i jajnih stanica, uspješno začeće, trudnoću i rođenje djeteta. Tretmani za liječenje neplodnosi su ciljani odnosi, inseminacija ili vantjelesna oplodnja (IVF).

Etika i liječenje neplodnosti

Liječenje u klinici je potpuno transparentno, a klinika „Medico-S“ je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u regionu, u kojoj pacijentice dobiju sliku svojih embriona. Tokom stimulacije, pacijentice imaju mogućnost i da putem monitora – ekrana prate folikulometriju i razvoj folikula.

Liječenje neplodnosti u Republici Srpskoj

Počeci prve i jedine zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj specijalizovane za liječenje neplodnosti – klinike “Medico-S” datiraju iz 2001. godine, kad je prof. dr Sanja Sibinčić dugogodišnja znanja i iskustva iz humane reprodukcije primijenila u osnivanju jedinog centra za vantjelesnu oplodnju u Republici Srpskoj.

Često postavljena pitanja

Odgovori na najčešće postavljena pitanja o reproduktivnom zdravlju, humanoj reprodukciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, inseminaciji, vantjelesnoj oplodnji…

Rječnik/pojmovnik

Reproduktivno zdravlje, humana reproduckija, medicinski potpomognuta oplodnja, inseminacija, vantjelesna oplodnja…