Kontracepcija

kontracepcija

Ginekolog je osoba sa kojom trebate razgovarati i o načinu kontracepcije jer je to jedini stručan savjet koji možete dobiti.

Izbor kontracepcije zavisi od mnogo faktora, a odluka se donosi na osnovu zdravstvenog stanja žene, starosne dobi, ali i Vaših želja.

AB pilule su najrašireniji oblik kontracepcije. Na tržištu ima mnogo proizvođača, ali nikako ih ne treba uzimati bez prethodne konsultacije i potrebnih analiza.

Dobra i kvalitetna zaštita su i spirale.

Šta je kontracepcija?

Kontracepcija obuhvata sve metode koje sprječavaju nastanak neželjene trudnoće. Kontraceptivne metode nisu specifikum današnjice. Najvjerojatnije postoje koliko i ljudski rod.

Hormonske kontraceptivne tablete najsigurniji su i najčešće korišten oblik kontracepcije u zemljama razvijenog svijeta. Osim njih, postoje i druge metode hormonske kontracepcije (injekcije, potkožni implantati, flasteri, vaginalni prstenovi).

Maternični ulošci kontraceptivna su metoda koja se uglavnom koristi u žena koje su rađale. Danas se koriste ulošci s bakrom ili s hormonima.

U metode barijere ubrajaju se kondom, dijafragma, cervikalna kapa, spužvica i spermicidi.

U prirodne metode kontracepcije ubrajaju se periodička (određivanje plodnih i neplodnih dana), kalendarska, metoda cervikalne sluzi (Bilingsova) te temperaturna metoda.

Sterilizacija je kontraceptivna metoda koja je u nekim zemljama sve češća. Postoji još i hitna ili postkoitalna kontracepcija.