Hranite se zdravo…

Količinski i vrstom – hrana značajno utiče na plodnost. Gojaznost i neuhranjenost su česti uzroci neplodnosti, a nedostatak pojedinih vitamina, posebno folne kiseline i minerala – gvožđa, smanjuje šansu za trudnoćom. Žene rijetko misle da bi hrana koju jedu mogla biti uzrok zašto još nisu ostale u drugom stanju, ali posebno je važno imati pravilnu ishranu kako bi ostale u drugom stanju i kako bi trudnoća prošla uredno.

Zdrava ishrana podrazumijeva konzumaciju složenih ugljenih hidrata, nemasnih proteina, dobrih masti, vitamina i minerala, odnosno dovoljan unos voća i povrća, nemasnog mesa i mliječnih proizvoda.

Poznata britanska nutricionistkinja, Zita Vest, ističe da je zdrava ishrana važna tokom začeća i da su potrebne zdrave jajne ćelije i spermatozoidi, kao i dobro stanje organizma da bi se oplodnja desila i plod pravilno razvio, a svemu tome doprinosi i poseban režim ishrane.

Žene bi trebale obratiti pažnju na omega-3 kiseline koje se nalaze u sitnoj, masnoj ribi poput skuše, haringe, sardina ili lososa, koji je ujedno odličan izvord vitamina D. Ribu bi trebalo pripremati dva do tri puta nedjeljno. Omega-3 kiseline se nalaze i u avokadu, orahu, sjemenkama bundeve i lana. Nutricionisti savjetuju povrće na pari, šolju do dvije punomasnog mlijeka, jogurta ili sira.

Muškarci bi trebalo da konzumiraju citruse zbog bogatstva vitaminom C, ali i kivi, kupine, crvenu papriku i brokule. Posebnu pažnju trebaju obratiti na brazilski orah, bogat vitaminom E – najvažnijim antioksidansom membrane spermatozoida. Sjemenke bundeve su najveći i najbolji izvor cinka, čiji nedostatak u organizmu utiče na opadanje testosterona i broja spermatozoida. Preporučuju se i što više raznobojnog voća i povrća, zbog različitih vrsta antioksidansa.

Mnogim parovima je narušen pH faktor u organizmu, i to odnos kiselo – bazno, u korist kiselog, što može prouzrokovati sterilitet. Kiselost najviše izazivaju meso i mliječni proizvodi, dok voće i povrće umanjuju kiselost. Savjetuje se prava mjera – 80 odsto baznih namirnica i 20 odsto kiselih namirnica.