Inseminacija (IUI)

Inseminacija (Intrauterine insemination – IUI) je postupak medicinske potpomognute oplodnje prilikom kojeg se poboljšavaju uslovi za susret jajne ćelije i spermatozoida na način da se sjeme ubacuje u šupljinu materice. To je najjednostavniji i najmanje invanzivan postupak medicinski potpomognute oplodnje koji može da pomogne u začeću kad se radi o potvrđenim jednostavnijim izazovima neplodnosti kao što su:

  • blagi muški faktor
  • neobjašnjena (idiopatska) neplodnost
  • cervikalni faktor
  • blaga endometrioza (koja ne zahvata jajovode)
  • anovulacije i/ili sindrom policističnih jajnika

Inseminacija se preporučuje samo kada nalaz spermiograma pokazuje odgovarajući broj i pokretljivost spermatozoida, te samo u slučaju potvrđene prohodnosti jajovoda, jer ova procedura podrazumijeva da spermatozoidi iz materice moraju sami da otplivaju u jajovod i oplode jajnu ćeliju, nakon čega oplođena jajna ćelija treba da dođe do materice.

Izuzetno je važan odgovarajući momenat za inseminaciju, a to je ili neposredno prije ili odmah nakon ovulacije. Tačno vrijeme određuje se praćenjem folikula u spontanom ili stimulisanom ciklusu.

Procedura je vrlo jednostavna i za ženu vrlo slična redovnom ginekološkom pregledu. Traje od 10 minuta do pola sata, a žena ubrzo može da se vrati svojim redovnim aktivnostima. Mirovanje u trajanju od 15 minuta nakon postupka povećava šansu za trudnoćom.