Histeroskopija predstavlja minimalno invazivnu hiruršku tehniku koja može biti dijagnostička i terapijska, a ujedno je i važan dio prilikom utvrđivanja steriliteta, razloga ponovljenih pobačaja ili abnormalnog krvarenja iz materice. To je veoma zastupljena endoskopska procedura koja se koristi za uvid u stranje cervikalnog kanala,endometrijuma,materične šupljine i unutrašnjih ušća jajovoda pomoću histeroskopa.

Moderni histeroskopi su dovoljno tanki da kroz grlić materice prolaze bez njegovog širenja, a pregled se obavlja neposredno poslije menstrualnog krvarenja.

Operativna histeroskopija

Operativna histeroskopija je nastavak dijagnostičke histeroskopije s ciljem operativnog uklanjanja promjena koje su dostupne (priraslice, polipi, miomi i nejasne promjene), te uklanjanja tkivnih pregrada koje narušavaju normalan oblik materične duplje i ograničavaju začeće, normalan tok trudnoće i čine druge nepogodnosti u menstrualnom ciklusu.

Mikrobiološka anliza ovih uzoraka može otkriti “nijeme infekcije” – infekcije prisutne u tkivu, koje se na drugi način ne mogu otkriti.

Kada se preporučuje?

Brojne žene u kasnijem reproduktivnom dobu imaju obilna menstrualna krvarenja koja, ukoliko ne budu zaustavljena hormonskom terapijom, bivaju podvrgnuta histerektomiji ili histeroskopiji. U tom slučaju, histeroskopijom pacijentica je pošteđena velike operacije, uklanjanja jajnika i materice, te potencijalnih opasnosti koju takva operacija nosi.

Većina pacijenata ne osjeća tegobe za vrijeme intervencije i nakon intervencije. Postoje i određene neprijatnosti koje se mogu desiti: npr. bol – može se porediti sa nešto jačim menstrualnim bolovima i nije zabrinjavajući.