Prvi ginekološki klinički pregled preporučuje se već nakon dobijanja prvog menstrualnog ciklusa, i predstavlja jedan od najčešćih dijagnostičkih procedura tokom života svake žene. I, ne mora niti bi trebalo da bude neprijatno iskustvo.

 

Pripreme za ginekološki pregled

 

Prije samog pregleda, važno je da nemate seksualne odnose 24 sata ranije, a tokom tuširanja preporučuju se blagi sapuni, te izbjegavanje krema i drugih sredstava za njegu u blizini genitalnog područja.

Specijalisti ginekologije ističu – ukoliko vas nešto boli, ginekologa posjetite odmah! Ako ne postoji problem, ginekologa je najbolje posjetiti nekoliko dana nakon što vam prođe menstruacija.

 

Kada posjetiti ginekologa?

 

Bez obzira na nepostojanje trenutnih ginekoloških problema, postoji nekoliko situacija kada je posjeta ginekologu potrebna i poželjna sa ciljem prevencije bolesti i/ili komplikacija:

 

 • Prije prvog seksualnog iskustva – s ciljem informisanosti, zaštite od polno prenosivih bolesti, infekcija i neželjene trudnoće.
 • Poslije prvog seksualnog iskustva.
 • Ako imate 15 godina, a još niste dobili menstruaciju.
 • Ako imate neredovne i bolne menstruacije.
 • Ako imate jake bolove u malom stomaku nezavisno od menstrualnog krvarenja.
 • Ako imate tegobe pri mokrenju.
 • Ako osjetite promjenu na malim ili velikim usnama.
 • U slučaju bolnih odnosa ili odnosa praćenih pojavom krvi.
 • U slučaju najmanjeg traga krvi ako je prošlo više od jedne godine od posljednje menstruacije.
 • Ako planirate trudnoću.
 • Kada je potrebno uraditi PAPA nalaz.
 • Jednom godišnje iako nemate tegobe.

 

Ginekološki pregled ne traje dugo i u potpunosti  je bezbolan. Nakon posmatranja vanjskog spolovila, uz pomoć posebnih instrumenta vrši se pregled rodnice i grlića materice, gdje se uzima bris cerviksa na citološku analizu  PAP –a nalaz. Citološka analiza podrazumjeva citološku dijagnostiku (skrining na karcinom grlića materice, dijagnostika faze menstrualnog ciklusa) i mikrobiološku dijagnostiku. Na samom pregledu možete se testirati i na polno prenosive bolesti i bakterije  kao što su klamidija, gonoreja, HPV, ureaplasma, itd.

 

Ultrazvučni pregled

 

Ginekološki pregled se ne može smatrati potpunim bez ultrazvučnog pregleda, koji daje mogućnost pregleda jajnika i maternice, uočavanje promjena njihove veličine, izgleda i položaja, a njime se i utvrđuje trudnoća, prati rast i razvoj fetusa i otkrivaju potencijalne nepravilnosti trudnoće.

 

Citološka dijagnostika – Skrining na karcinom

 

Skrinig je potrebno obavljati već nakon prvog spolnog odnosa  i ponavljati ga jednom godišnje dok se ne dobiju tri uzastopna negativna PAP-a nalaza. Ukoliko ne postoje faktori rizika za cervikalnu displaziju nalaz bi trebalo ponavljati na svake tri godine, dok je u slučajevima gdje postoje faktori rizika potrebno ponavljati nalaz jednom godišnje.

 

Klasifikacija PAP-a nalaza

 

Grupa I  – normalne ćelije  neupadljiv citološki nalaz (preporuka: kontrola svake godine).

Grupa II – normalne ćelije neupadljiv citološki nalaz (preporuka: kontrola  svake godine).

Grupa III – nejasna ćelijska slika sa  upalnim ili degenerativnim promjenama što može biti znak prekanceroze (preporuka :  ponoviti nalaz u kratkom vremenskom intervalu i ako nalaz i dalje bude  nejasan uraditi biopsiju radi  histološkog razjašnjenja).

Grupa III D – ćelije sa displazijom lakog (CIN I, L SIL) do umjerenog (CIN II, H SIL) stepena (preporuka: kontrola u naredna tri mjeseca, kolposkopija, a ako stanje traje duže od jedne godine treba uraditi konizaciju (odsjecanje dijela grlića) i frakcioniranu kiretažu (odstranjenje sluznice maternice)).

Grupa IV A – teška displazija CIN II, CIN III, H SIL (preporuka: konizacija i frakcionirana kiretaža).

Grupa IV B – postoje evidentne maligne ćelije CIN III, H SIL (preporuka: konizacija i frakcionirana kiretaža).

Grupa V – dominiraju maligne ćelije (preporuka: kada je karcinom makroskopski vidljiv uzeti biopsiju i odluka o terapiji).

 

 

Faktori rizika

 

Faktori rizika za nastanak raka grlića maternice su rano stupanje u seksualne odnose, česta promjena partnera, pušenje, imunosupresija, infekcije genitalnog trakta humanim papiloma virusima a posebno tipovima 16 i 18.

Kolposkopija

Kolposkopija predstavlja pregled grlića materice i dela vagine, uvećanjem 10 do 40  puta instrumentom koji se zove kolposkop. Kolposkopija traje oko 5-10 minuta i ne radi se pod anestezijom. Ukoliko postoje kolposkopski sumnjive slike uzima se komadić tkiva za analizu (biopsija) i tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija u sam grlić maternice.