Rekli su o nama
Fetalna ehokardiografija

fetalna

Fetalna ehokardiografija je ultrazvučni pregled tokom kojeg se ciljano pregledava bebino srce. Ovaj pregled je važan, jer se anomalije srca i velikih krvnih sudova ubrajaju u najčešće kongenitalne anomalije ploda. Na 1000 živorođene djece kod njih 8 do 9 uočene su ove anomalije.

Osnovni cilj fetalne ehokardiografije je rano prenatalno otkrivanje urođenih srčanih bolesti, zato se ovaj pregled obično radi u drugom trimestru trudnoće, od 20 gestacijske nedjelje.

Fetalna kardiografija se radi kada u porodici neko ima srčanu manu, kada je trudnica uzimala neke ljekove koji povećavaju rizik od srčane mane, kada postoji oboljenje trudnice koje može da dovede do oboljenja srca, kada je nuhalni nabor u prvom trimestru povećan ili kada postoji neki drugi poremećaj na bebi, koji može biti povezan sa poremećajem na srcu.

Ovakav pregled može da ukaže na postojanje velikih srčanih mana, ali nam ne otkriva male srčane anomalije.

Fetalna ehokardiografija omogućuje procjenu struktura i funkciju fetalnog kardiovaskularnog sistema, time i prognozu ploda, ishod trudnoće, kao i ocjenu moguće postnatalne intervencije.

Indikacije za fetalnu ehokardiografiju dijelimo na majčine, te stanja od strane fetusa.

Medico-s na Facebooku!

Anketa

Kako Vam se sviđa naš novi web sajt?

Loading ... Loading ...